fbpx

FAQ zonnepanelen

Home / Aanbod / Zonnepanelen / FAQ zonnepanelen
Wat is het rendement van zonnepanelen?

Het rendement van uw zonnepanelen is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de kwaliteit van het gebruikte halfgeleidende materiaal, de hellingsgraad en oriëntering van uw dak en de lichtinval.

Gemiddeld daalt het rendement van uw installatie jaarlijks met 0,7 %. Toch blijft investeren in zonnepanelen een goede belegging. U beschikt vanaf het eerste moment over gratis groene stroom en krijgt een investering met een gemiddeld rendement van 5 % over 25 jaar.

H2 Gedetailleerde berekening van uw rendement
Op basis van uw situatie berekent Verisol voor u het rendement van uw zonnepanelen en de terugverdientijd van uw investering. Zo weet u tot op de eurocent nauwkeurig hoeveel uw investering u opbrengt.

Kan ik zonnepanelen plaatsen op mijn plat dak?

Het korte antwoord? Ja. Er zijn echter een aantal factoren waarmee u rekening moet houden als u zonnepanelen op een plat dak wil plaatsen.

De hellingshoek
om te genieten van een aangenaam rendement is het noodzakelijk dat uw zonnepanelen voldoende lichtinval krijgen. Daarom kiest u het best een hellingshoek die rekening houdt met de plaats waarover u beschikt. Verisol plaatst zonnepanelen op een plat dak onder een hoek tussen de 10 en 20 graden, afhankelijk van uw situatie. Daarbij hebben we altijd aandacht voor het esthetische aspect van uw woning en de stabiliteit van uw installatie.

De oriëntering
de meest ideale oriëntering is naar het zuiden, op voorwaarde dat u voldoende rijen kunt plaatsen. Kun u dat niet? Dan is het soms voordeliger om uw zonnepanelen op een plat dak in een andere richting te installeren.

De dakrand
omdat de rand van uw dak het meest onderhevig is aan sterke windvlagen, moet u bij de installatie van uw zonnepanelen een veiligheidsmarge inbouwen en op een bepaalde afstand van uw dakrand blijven.

Wat kosten zonnepanelen?

De totale prijs van uw zonnepanelen wordt bepaald door een combinatie van een aantal factoren:

De oriëntering van uw woning
het rendement van zonnepanelen is sterk afhankelijk van de lichtinval op de panelen. Hoe beter de lichtinval, hoe hoger het rendement. Wanneer uw woning naar het zuiden georiënteerd is, zal u in verhouding dus minder zonnepanelen nodig hebben om uw gewenste opbrengt te bereiken.

De opbrengst die u verwacht
een zonnepaneel heeft een bepaald maximaal vermogen. De opbrengst van uw installatie is de som van de opbrengst per paneel. De opbrengst die u wenst, heeft dus invloed op het aantal zonnepanelen dat u nodig hebt en dus op de kosten van uw installatie.

De beschikbare (dak)oppervlakte
als u maar een beperkte oppervlakte ter beschikking hebt om uw zonnepanelen te plaatsen, zal u moeten opteren voor duurdere zonnepanelen met een hogere celefficiëntie om uw gewenste vermogen op te wekken.

Het type en het aantal zonnepanelen
de technologie, het materiaal en het design bepalen samen met de wattpiek de prijs van het paneel.

De terugverdientijd die u wenst
als u meer zonnepanelen installeert, vermindert u uw terugverdientijd, maar verhoogt u de prijs van uw installatie.

Hoe kan ik zonnepanelen vergelijken?

Zonnepanelen kunnen sterk in prijs verschillen, want het ene paneel is het andere niet. Zonnepanelen met elkaar vergelijken is moeilijk maar niet onmogelijk. Zorg ervoor dat u altijd dezelfde parameters in aanmerking neemt.

U kunt zonnepanelen het best vergelijken op basis van:

 • de wattpiek;
 • de celefficiëntie;
 • de samenstelling en de kwaliteit van de halfgeleiders;
 • de afmetingen;
 • de rendementsafname;
 • de montagematerialen;
 • de omvormers;
 • de productgaranties;
 • de herkomst;
 • de prijs.

Koop nooit zonnepanelen waarvan u de herkomst niet kent, waarvan het kwaliteitslabel nog nooit door een onafhankelijke instantie is getest of waarop een kwaliteitslabel volledig ontbreekt.. Laat u ook niet louter door de prijs leiden. Dat is maar ÈÈn van de vele parameters.

Krijg ik subsidies voor zonnepanelen?

Sinds 1 januari 2014 krijgt u geen subsidies meer van de federale, regionale en lokale overheden. Het systeem van groenestroomcertificaten dat uw rendement moest garanderen en de investering in zonnepanelen moest stimuleren, is de laatste jaren stelselmatig afgebouwd. Bovendien moeten eigenaars van zonnepanelen nu ook een netvergoeding betalen om het openbare elektriciteitsnet te gebruiken. Toch blijft investeren in zonnepanelen een rendabele en ecologische oplossing voor uw elektriciteitsbehoefte. Ook zonder subsidies!

Innovatieve technologie en dalende prijzen
Producenten van zonnepanelen hebben de afgelopen jaren heel veel tijd en geld geïnvesteerd in de technologie van hun zonnepanelen. Het resultaat? Het rendement en de kwaliteit van de huidige generatie zonnepanelen is veel beter dan die van de eerste en tweede generatie zonnepanelen. Bovendien is de prijs van zonnepanelen onder invloed van de markt en de geoptimaliseerde productiesystemen sterk gedaald. De installatie van zonnepanelen is daardoor ook zonder subsidies een rendabele investering.

Krijg ik een premie voor zonnepanelen?

Sinds 1 januari 2014 keren uw netbeheerder en de overheid geen premies meer uit voor de installatie van zonnepanelen. Dit betekent echter niet dat zonnepanelen niet meer rendabel zijn. Dankzij de technologische evolutie en de hoogconcurrentiële markt is de kwaliteit en de efficiëntie van zonnepanelen sterk verhoogd. Tegelijk zijn de prijzen gedaald. Het resultaat? Als u in zonnepanelen investeert, geniet u nog altijd van goedkope elektriciteit.

Groenestroomcertificaten
Uw premie voor uw groenestroomcertificaten wordt berekend aan de hand van een bandingfactor om oversubsidiëring te vermijden. Momenteel staat deze factor op 0. U ontvangt dus geen premie meer voor uw groenestroomcertificaten.

Groene leningen
De Vlaamse overheid kent in sommige omstandigheden een goedkope lening toe voor energiebesparende maatregelen: de Energielening. De gemeentes keren de lening uit en bepalen zelf de voorwaarden voor de toekenning. In sommige gemeentes komen ook zonnepanelen in aanmerking. Wil u in zonnepanelen investeren? Neem dan zeker eens contact op met uw gemeente.
Sommige banken geven ook goedkopere groene leningen voor ecologische energiebesparende initiatieven.

Wat is de terugverdientijd van zonnepanelen?

Met de terugverdientijd van uw zonnepanelen bedoelen we de tijd die nodig is om het investeringsbedrag voor uw zonnepanelen terug te verdienen. Wanneer u zelf meer elektriciteit opwekt dan u verbruikt, geniet u van gratis elektriciteit. Het bedrag dat u zo jaarlijks uitspaart, bepaalt de terugverdientijd van uw zonnepanelen. Hebt u het terugverdienmoment bereikt? Dan maakt u voor de rest van de levensduur van uw installatie pure winst. De berekening van de terugverdientijd is een standaardonderdeel in alle Verisol-offertes.

Welke factoren beïnvloeden de terugverdientijd?
De terugverdientijd van uw zonnepalen wordt bepaald door:

 • de hoogte van het investeringsbedrag;
 • uw eigen verbruik;
 • de manier waarop u uw investering hebt gefinancierd (lening of niet);
 • de toekomstige prijsstijgingen voor elektriciteit;
 • het totale piekvermogen van uw installatie.
Wat zijn certificaten voor zonnepanelen?

De overheid startte met het systeem van certificaten om mensen aan te zetten om in zonnepanelen te investeren en zo de productie van groene stroom te stimuleren. Per kW groene stroom die u opwekte, kreeg u een premie. De hoogte van de premie is de afgelopen jaren sterk gedaald en is nog altijd stof voor discussie.

Omdat u nu als eigenaar van zonnepanelen ook een netvergoeding moet betalen die in verhouding hoger is dan de premie voor uw certificaten (het bedrag is afhankelijk van uw netbeheerder en wordt berekend aan de hand van een bandingfactor), lijkt een investering in zonnepanelen op het eerste gezicht niet meer interessant. Toch zijn er een aantal factoren die maken dat uw investering in zonnepanelen nog altijd winstgevend is. De prijs van zonnepanelen is sterk gedaald, terwijl de celefficiëntie en dus het rendement aanzienlijk is gestegen. Het resultaat? Een investering in zonnepanelen heeft over een periode van 25 jaar ook zonder premies en subsidies een gemiddeld rendement van 5 %.

Wat is de levensduur van zonnepanelen?

Zonnepanelen zijn een gebruiksproduct en dus onderhevig aan slijtage. De samenstelling, de kwaliteit en de graad van belasting van uw zonnepanelen zijn de factoren die de levensduur van uw installatie beïnvloeden. Verisol heeft in zijn gamma enkel zonnepanelen die met een normale belasting een opbrengstgarantie van 25 jaar hebben. Afhankelijk van het paneel dat u kiest, varieert uw rendement tussen de 80 en 90 %.

Zonnepanelen met een lange levensduur voor elke woonsituatie
Verisol heeft bewust gekozen om maar drie types zonnepanelen in zijn aanbod op te nemen. U kiest uit een toppaneel van SunPower, een robuust Europees paneel van Solutex of een degelijk budgetpaneel van Eging. Verisol helpt u om de beste keuze te maken. Zo bent u er zeker van dat u voor uw situatie en budget altijd een duurzame oplossing krijgt.

Hoe kies ik een installateur voor zonnepanelen?

De beste installateur voor uw zonnepanelen kiest u op basis van de ervaring en expertise van de installateur en op uw gevoel. U moet vertrouwen hebben in de mensen aan wie u uw installatie toevertrouwt. Verisol kiest voor een persoonlijke en betrokken aanpak en houdt in elke fase rekening met uw wensen en uw woon- en leefsituatie.

Correct vergelijken
Gaat u meerdere offertes van verschillende installateurs met elkaar vergelijken? Zorg er dan voor dat uw offertes geen verborgen kosten bevatten en dat u dezelfde kwaliteit en dienstverlening krijgt voor uw geld. Verisol maakt voor u een gedetailleerde en transparante all-inofferte die we u uitgebreid toelichten.

Referenties
Al meer dan 4500 Vlaamse gezinnen kozen voor de kwaliteit, vakkundigheid en overzichtelijke aanpak van Verisol. Als u dat wenst, geven wij u graag een aantal referenties bij u in de buurt.

Werkt een zonnepaneel enkel wanneer de zon schijnt?

Een zonnepaneel bestaat uit zonnecellen of fotovoltaïsche cellen. Deze cellen gebruiken daglicht om energie te produceren, zelfs wanneer het bewolkt is.
Natuurlijk, wanneer de zon rechtstreeks zonder wolken op uw zonnepanelen schijnt, rendeert uw installatie nog net dat ietsje meer.
Zonnepanelen van Verisol zijn sowieso bij de beste qua opbrengsten en efficiëntie. De prijs van deze zonnepanelen valt bijzonder goed mee in vergelijking met de opbrengst.

Heb ik met zonnepanelen meer kans op bliksem inslag?

Nee. De kans hierop neemt niet toe. De kwaliteit van Verisol zonnepanelen is zo hoog dat deze dubbel geïsoleerd zijn.
Uw Verisol zonnepanelen hebben dus geen aantrekkingskracht op bliksem.