fbpx

Zonnepanelen werking

Home / Aanbod / Zonnepanelen / Zonnepanelen werking

Werking zonnepanelen

Zonlicht, halfgeleidend materiaal, bekabeling, een omvormer en een groenteller. Meer hebt u niet nodig om zonne-energie om te zetten in bruikbare groene stroom. Een zonnepaneel is een verzameling van zonnecellen die met elkaar zijn verbonden (serie of parallel). Elke zonnecel is opgebouwd uit verschillende dunne laagjes halfgeleidend materiaal zoals silicium. Valt er zonlicht op het halfgeleidende materiaal? Dan ontstaat er een spanningsverschil tussen de lagen waardoor er elektrische gelijkstroom gaat lopen. Die gelijkstroom wordt via de bekabeling naar uw omvormer gevoerd en daar omgezet in wisselstroom. Het resultaat? U krijgt een duurzame, ecologische en economisch interessante oplossing voor uw elektriciteitsbehoefte.

Uw zekeringkast: de regulator in de werking

De wisselstroom die van uw omvormer komt, stroomt via uw groenestroommeter naar uw zekeringkast. Van daaruit gaat de elektriciteit die u nodig hebt naar het elektriciteitscircuit van uw woning. Wekt u meer op dan u verbruikt? Dan stuurt uw zekeringkast de overcapaciteit naar het openbare net. Hebt u meer elektriciteit nodig dan u opwekt (bijvoorbeeld ‘s nachts of in de winter)? Dan haalt u elektriciteit van het openbare net. Dankzij uw groenteller weet u precies hoeveel groene stroom u jaarlijks produceert.

Uw Verisol-installatie is zo berekend dat uw verbruik en productie op jaarbasis vrijwel in evenwicht zijn. Zo geniet u het hele jaar door van gratis groene stroom.